A kiállított tárlókban és a paravánokon szentgotthárdi értékeket látnak. A Honismereti Klub a Móra Könyvtárral közösen elkészítette az Értéktár adatbázisát, amelyben jelenleg több mint 40 szentgotthárdi érték szerepel. Úgy gondoltuk, érdemes megmutatni a nagyközönségnek, és ezáltal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy városunk  megőrizze épített értékeit. 

A tárlókban és paravánokon bemutatott értékeket megfelelő rendszerben helyeztük el.

1. tárló - Szentgotthárd őrzi a ciszterek örökségét. Sok értékes könyv maradt fenn a ciszter gyűjteményből, s az irattár egy része is megmenekült. A legérdekesebb könyvekből és iratokból válogattunk a kiállításhoz.

2. tárló - A város értékei közül több bekerült a Megyei értéktárba: Brenner János emlékezete, Ciszterek kolostora és Nagyboldogasszony templom, Szentgotthárdi csata emlékezete; csatafutás,  Kaszagyár, Széll Kálmán öröksége. Az erről szóló tanusítványokt itt mutatjuk be. Ugyancsak itt láthatók az értékeinkkel  kapcsolatos tárgyi emlékek, a nagy múltú Kaszagyár és Óragyár néhány terméke, a méltán ismert Rábafüzesi Asszonykórus Érték Díja és CD-i, illetve a fiatalon elhunyt Keserű Balázs CD-je.

A paravánokon elhelyezett régi képeslapok és fotók bemutatják a városnak azt az arcát, amit nap mint nap látunk ugyan, de sokszor elképzelni sem tudjuk, milyen volt régen. A képeslapokon ábrázolt egykori városrészleteket, épületeket a Szentgotthárdi Fotóklub tagjai mai valójukban fotózták le. Némelykor megdöbbentő a hasonlóság száz év múltán is, máskor alig ismerhető fel az egykori épület, utcarészlet. A gyűjtemény részei:

  • - Széll Kálmán tér
  • - Hunyadi utca
  • - József Attila és Deák Ferenc utca
  • - Rába part és szentgotthárdi látképek
  • - Kossuth Lajos, Honved és Széchenyi utca, valamint a Liget

Javasoljuk, hogy az érdeklődők keressék fel a fotókon látható helyeket, valamennyi a belvárosban van, s képzeljék el a régi képeslapok alapján, milyen lehetett a Széll Kálmán tér, a Hunyadi és a Kossuth Lajos utca egy-egy régi épülete száz évvel ezelőtt.  

A kiállítás megvalósítói:

Honismereti Klub

Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum

Szentgotthárdi Fotóklub


Népszerű írásaink

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:356
E heti látogatók:1416
Havi látogatók:1724
Összes:499315
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!