Értéktár

Hagyományőrzés Hagyományőrzés

Klubunk vállalt feladata az értékőrzés. Adatbázisunkban Szentgotthárd történelme jelentős eseményeinek, kulturális, vallási és ipartörténeti értékeinek, zenei és irodalmi emlékeinek őrzését gyűjtöttük össze. Várjuk további javaslataikat!

sztg-vmg-04

A szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium, Vas megye első nem egyházi fenntartású középiskolája 1893 szeptemberében kezdte meg működését.

wellisch-nyomda-01

A Wellisch Béla nyomdájában készült újságok, folyóiratok, könyvek és képeslapok jelentősen hozzájárultak a századfordulós Szentgotthárd kulturális és társadalmi életének kiteljesedéséhez.

sztg-csata-15

A csata 1664. 08. 1-jén zajlott a város határában. 2003 óta a város minden évben a Szentgotthárdi Történelmi Napok keretében emlékezik meg a törökök felett aratott győzelemről, amely Szentgotthárd nevét Európa-szerte ismertté tette.

cserkeszek-sztg-01

A cserkészet önkéntes, politikamentes és felekezetektől független ifjúságnevelő mozgalom. Az első szentgotthárdi cserkészcsapat 1922-ben, a másik csapat 1928-ban alakult. Rövid történetük után egy függelékben foglaltuk össze, milyen programokban vett rész a két csapat 1922 és 1943 között.

maria-ut-01

A Mária Út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit összekötő közép-európai zarándokút. Ennek egyik mellék útvonala a Vasvár–Körmend–Szentgotthárd–Maria Bild zarándokútvonal.

rabafuzesi-nemet-asszonykorus-07

Az 1976-ban alakult hagyományőrző együttes a német népdalkultúra és ezen belül kiemelten a környék „hienc” nyelvjárásának dalkincsét népszerűsíti, gyűjti, dolgozza fel, jegyzi le és próbálja az utókornak átörökíteni, megmenteni.

2018-jubileumi-kiadvany

A Városi Nyugdíjas Klub 1968-ban alakult. Tagsága a 2004. évi közgyűlésén határozta el, hogy egyesületként folytatja tevékenységét.

sztg-fuvoszenekar-01

A nagy hagyományokkal rendelkező Szentgotthárdi Fúvószenekar ápolja a fúvószenei hagyományokat, és számos hazai és külföldi együttessel tart fenn partneri és baráti kapcsolatot.

zsido-temeto-01

Szentgotthárd hajdani zsidó lakosságának emlékét őrzi az 1866-ban megnyitott temető az Erzsébet utca végén.

ovada-sztg-jatekvar-01

Szentgotthárdon 1885. október 1. óta működik az óvoda. 1970-ig a Széchenyi utcában, majd a Kossuth utcában nevelkedtek a község kisgyerekei. A Kaszagyár és a Selyemgyár dolgozóinak gyerekeire évtizedekig a gyárak óvodáiban vigyáztak.

150eves-sztg-ote-27

A tűzoltó egyletek története az alakulástól napjainkig Szentgotthárdon és városrészeiben 

kaszagyar-01

1902 és 2001 között Szentgotthárd egyik legfontosabb üzemeként kovácsolt árukat, majd később mezőgazdasági gépeket gyártott. A gyár eredeti szerszámaiból megmaradt öt farkaskalapács 2005 óta védettséget élvez.

Válassz Értéktár kategóriát