március 13.

Temetői megemlékezés

A Honismereti Klub évek óta megemlékezik az 1848-as szentgotthárdi hősökről. Csuk Ferenc kutatását Talabér Lászlóné folytatta. Így három negyvennyolcas sírt találtak a szentgotthárdi régi temetőben: Hambek Alajos, Koller György és Szücs Iván sírját. A később a ciszter szerzetesrendbe belépő Lóskay Bekényt a Temetőkápolna mellett temették el, sírtáblája a kápolna falán látható.

Klubunk minden évben március 15-e kapcsán emlékezik meg a hősökről. Idén a 175. évforduló kapcsán a temetői kis ünnepségen a klubtagokon kívül részt vett Labritz Béla alpolgármester, Bodorkós Imre plébános, valamint Kollár Csaba, aki grátisz elkészítette a Hambek-sír új sírfeliratát.

A megemlékezésen Borbély Sándor Juhász Gyula versét adta elő, Károly Andrea felolvasta Hambek Alajos élettörténetét, majd koszorút és mécsest helyeztek el mindhárom síron. Bodorkós plébános megáldotta a Hambek-sír újonnan készült feliratát. A megemlékezés a Temetőkápolnánál folytatódott Lóskay Bekény rövid életrajzának felidézésével.

március 7.

A Közösen Szentgotthárdért Egyesület (KÖSZ) és a Szentgotthárdi Honismereti Klub hat részes beszélgetés-sorozatot kezdeményezett Szentgotthárd várossá válásáról. Az első programra március 7-én a Pável Ágoston Múzeumban került sor Kezdetek – Recept a várossá váláshoz címmel. Kiss Kálmánnal Trajbár Imre beszélgetett.

Kiss Kálmán Gonda György megyei tanácselnök megbízásából lett a szentgotthárdi városfejlesztés felelőse. Már 1979-ben az ötéves tervben megfogalmazták célként a várossá válást. Meglehetősen sok kritériumnak kellett megfelelni ahhoz, hogy Szentgotthárd elnyerje a városi címet. Különösen nehéz volt a tízezres lakosságszámot elérni, így a környező településeket is hozzá csatolták. Mivel a 60-as, 70-es években a dolgok a pártbizottságokon és a megyei tanácson dőltek el, így a VI. ötéves tervben jelentős összegeket fordítottak Szentgotthárd fejlesztésére. Új munkahelyek jöttek létre, szakszövetkezetet alapítottak, idehozták a mezőgépgyárat. Jelentős fejlődés következett be Szentgotthárdon az élet minden területén.

A beszélgetés után a közönség soraiból is érkeztek kérdések és tapasztalatok egyaránt, amelyekre Kiss Kálmán válaszolt.

március 1.

A  2023. március 1-jei ülésen véglegesen eldőlt a kiállítások időpontja:

 • A „Legyen a zene mindenkié” című kiállítás a zeneiskola történetéről a múzeumban 2023. május 18-án 17.00 órától nyílik meg. Csider Bernadett és Horváth Zsuzsa a felelőse.
  • Május 15-17. között délelőttönként lesz a kiállítás felrakása a múzeumban. A kiállítás felrakásához a klubtagok segítségét is kérik a szervezők.
  • A megnyitón filmvetítést is terveznek.
  • A kiállítás megvalósításához a könyvtár mágneslapokat rendel, árajánlatot kér Sohár Károlytól, s megrendeli a tablók grafikáit és a nyomtatást, illetve a kiállítás bevezetőjének felragasztható, 70x100 cm-es nyomtatását.
 • A városalapítás 40. évfordulójára tervezett kiállítás megnyitója a polgármesteri hivatalban 2023. augusztus 17-én 17.00 órakor lesz.
  • A felkészüléshez az 1983 – város született című beszélgetés-sorozat nyújt segítséget. Az első program 2023. március 7-én, kedden 17.00 órai kezdettel a múzeumban lesz. A kezdetekről Kiss Kálmánnal Trajbár Imre beszélget.
 • Csuk Ferenc emlékkiállítását a színházban tervezzük megnyitni 2023. július 27-én 17.00 órától. Ezen a festményeit és a kéziratait, valamint megjelent könyveit mutatjuk be a családdal közösen. Herczeg János bácsi családja is szívesen csatlakozna a programhoz. Horváth Zsuzsa vállalta, hogy beszél a Nyugdíjas Egyesület elnökével, Hajtó Ferenccel. Két egykori díszpolgárról tudnánk megemlékezni.
 • Temetői megemlékezést tartunk a 48-as hősök sírjánál (Hambek Alajos, Szücs Iván, Koller György) 2023. március 13-án 14.00 órától, illetve megkoszorúzzuk a temetőkápolnánál Lóskay Bekény sírfeliratát. Talabérné Ica készít koszorút a sírokra. A megemlékezés forgatókönyve:
  • Juhász Gyula: Március idusán (Borbély Sándor)
  • Köszöntő (Molnár Piroska)
  • Hambek Alajos életútja (Károly Andrea)
  • A megemlékezésen részt vesz Bodorkós Imre plébános is.

A következő összejövetel április 19-én 15 órától lesz a múzeumban.

február 9.

Emlékeztető a 2023. február 9-i összejövetelről

 • Frank Róza beszámolt a Szentgotthárd sportjának 135 éve c. könyv anyagának elkészítéséről (dr. Frank Róza, Csuk Alajos). Bár egyelőre nincs forrás a könyv megjelentetésére, a szerzők május végéig elkészítik a kéziratot.
 • Talabér Lászlóné összegyűjtötte a 2023-as év kerek évfordulóit. Horváth Zsuzsa átnézte, és kérte a klubtagokat az anyag pontosítására, illetve kiegészítésére.
 • Az értéktár adatbázis gyarapítása újabb értékekkel, a korábban rögzített tételek javítása, kiegészítése is feladat továbbra is. Készül a Nemzetközi művésztelep és az Alpokalja Kupa, valamint a Hopplá Fesztivál értéktári bejegyzése. Talabérné Ica elvállalta Szentgotthárd 48-as hőseinek emlékezetét.
 • A klub honlapjának (honismeret.com) folyamatos frissítését ezentúl dr. Frank Róza és Horváth Zsuzsa végzi.

Kiállítások:

 • A „Legyen a zene mindenkié” című kiállítás a zeneiskola történetéről a múzeumban 2023. május 18-án 17.00 órától nyílik meg. Csider Bernadett és Horváth Zsuzsa a felelőse. Május 15-17. között délelőttönként lesz a kiállítás felrakása a múzeumban.
 • Csuk Ferenc emlékkiállítását a színházban tervezzük megnyitni 2023. július 27-én 17.00 órától (amennyiben a hivatali kiállítás megnyitója augusztus 17-én lesz). 
 • A városalapítás 40 éve c. kiállítás a polgármesteri hivatalban 2023. július 27-én vagy augusztus 17-én 17.00 órakor nyílik meg. Horváth Zsuzsa javaslata a kiállítás tervezetéről: Az augusztusi kiállítás tablóinak lehetséges témái
 1. 1983, a városavatás éve (múzeum, szoboravatás,kiállítások (bélyeg és levéltári, alapkő letétel, szimfonikusok és Simándy, nagygyűlés, novemberben díjátadások)
 2. Gazdasági változások: ipari park, új üzemek
 3. Oktatási és sportlétesítmények (2. sz. iskola, sportcsarnok, III. Béla Szakképző, Gimi bővítése, kézilabda csarnok)
 4. Kulturális és vallási létesítmények (múzeum, Színház-Pannon Kapu, Brenner-kápolna, farkasfai templom, református templom, időutazó múzeum)
 5. Turizmus és nemzetközi kapcsolatok a hármas határ mentén (fürdő, szlovén konzulátus, Szlovének Háza, intereg kapcsolatok, kerékpárút)
 6. A városkép változásai/természeti környezet (Hársas-tó, gát, vízierőmű, vápa, várkert, Rába-parti sétány)

  Vitrinekben
 1. A várossá avatással kapcsolatos anyagok: bélyegkiállítás emléklapja, emlékérmek, kitüntetések, Vasi Szemlében Szabó László írása
 2. A helyi lapok különböző variációi, képeskönyvek, Kötődés kötetek, szentgotthárdi vonatkozású könyvek, kották, cd-k

Megemlékezések:

 • Temetői megemlékezést tartunk a 48-as hősök sírjánál (Hambek Alajos, Szücs Iván, Koller György) 2023. március 13-án 14.00 órától, illetve megkoszorúzzuk a temetőkápolna falán Lóskay Bekény sírtábláját. Szentgotthárdi diákokat is hívunk a megemlékezésre.

Egyéb programok:

 • Előadások szervezése egy-egy kutatásról (Magyarics István a ciszterci apátság alapításának előzményeiről, Borbély Sándor a kommunizmus farkasfai áldozatairól).
 • Városi séták szervezése igény szerint (nevezetes épületek felkeresése, történetük ismertetése a látogatókkal stb).
 • Előadások a várossá válás 40.évfordulója kapcsán a KÖSz szervezésében. Olyan személyek meghívása előadásra/beszélgetésre, akik a várossá válást előkészítették, abban tevékenyen részt vettek. Ezek a beszélgetések hozzájárulnak a 40. évfordulóra tervezett kiállítás megvalósításához.

 


Népszerű írásaink

Eseménynaptár

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:173
E heti látogatók:1395
Havi látogatók:9283
Összes:413537
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!