Elemi iskola

elemi iskola kicsi

szloven k nemet k angol k

 A XVIII. század óta áll ezen a helyen a volt elemi iskola épülete, amely a XX. század közepéig az oktatást szolgálta, majd 1960 óta a könyvtár otthona.
1734-től a szentgotthárdi apátság a heiligenkreuzi szerzetesek irányítása alá került. A kolostor és a templom felépítése mellett ők kezdték el a település erőteljes fejlesztését. Ekkor épült a templommal szemben a földszintes elemi iskola, amelyet 1789-ben háromtanítóssá bővítettek.
Az iskolaszék kezdeményezésére a zirci apátsággal közösen határoztak az iskola bővítéséről. 1894-ben emeletet építettek rá. Az eklektikus épületben négy tanterem, egy tanácsterem és négy tanítói lakás állt rendelkezésre. 1923-ban felszámolták a lakásokat, ezáltal két új tanteremmel bővült az intézmény. 1942-ben a korábbi 6 évfolyamos elemi iskolát 8 évfolyamosra emelték, ami a zsúfoltságot tovább növelte a következő években.
Miután az Arany János utcában megépült az új általános iskola, az épület földszintjére 1960-ban a községi könyvtár, majd 1991-ben a gyermekkönyvtár költözött. Az intézmény 2004-ben vette fel Móra Ferenc nevét.


Az épület fellelhetőségének címe: 
Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 2.