Uránia Mozgóképszínház

urania mozi kicsi

szloven k nemet k angol k

 Az egykor itt álló üzlet helyére 1913-ban Edelsohn Leó és Hülle Katalin, a helyi óragyár alkalmazottai építették fel a szentgotthárdi filmszínházat, amely azóta is folyamatosan moziként működik ebben az épületben. A településkép sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a Rába bal partján álló létesítmény a századelőtől kezdődően az emberek szórakoztatására volt hivatott. Nem csupán a filmművészetnek adott helyet, hanem egyéb kulturális programoknak és ünnepségeknek is.
 Hangosfilmeket 1932-től vetítettek, neve pedig többször változott. A kezdetben Uránia Mozgóképszínháznak keresztelt épületet 1936-tól Júlia Mozgóképszínháznak, 1947-től Kossuth Filmszínháznak nevezték. 1955-ben meghosszabbították az előterét, 2010-ben modernizálták a nézőterét, 2013-2014-ben az előcsarnokot és a vetítéstechnikát újították meg teljesen. A mai technika lehetővé teszi társművészeti alkotások, színházi előadások, koncertek, külföldi múzeumok időszakos kiállításainak bemutatását is. Az 1997 óta működő filmklub egy-egy téma köré szervezi a sorozatok filmjeit.
 A harmincas években a helyi gimnáziumban tanult Csákányi László, aki már akkor filmesztétikai órák keretében ismerkedett itt a filmezéssel. A mozi századik születésnapján az ő nevét vette fel az intézmény.

Az épület fellelhetőségének címe: 
Szentgotthárd, Hunyadi u. 1.