Korona Szálló és Étterem

korona etterem kicsi

szloven k nemet k angol k

 Az épületben Szentgotthárd legrégebbi vendégfogadója működött. A ciszterci apátság építtette a XVIII. században, 1858-ban emeletráépítéssel bővítették. A település közlekedési csomópontjában fogadta a vendégeket, szolgálta az utazók kényelmét. Az udvarában kialakított istállókban pihentethették állataikat a lovas kocsival érkezők, a szállóvendégek az emeleti szobákban tölthették az éjszakát.
 A Korona Szálló nagyterme számos politikai nagygyűlés és fogadás helyszíne volt. 1906. március 17-én Széll Kálmán, a körzet országgyűlési képviselője itt tartott beszámolót az ország belpolitikai helyzetéről mintegy 3-400 fő jelenlétében. 1930. június 22-én a település elöljárói itt fogadták az országos és megyei vendégeket az Iskolaszanatórium ünnepélyes felavatása után rendezett díszebéden, majd az esti hangversenyen.
 Színházi előadásokat, kiállításokat, vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadás-sorozatokat, irodalmi esteket, bálokat is rendeztek a Korona Szálló falai között és az udvarban kialakított kerthelyiségben. 1945 után még egy ideig szállodaként és vendéglőként működött, de az 1960-as években az épület mindkét szintjét üzletekké, udvarát parkolóvá alakították át.

Az épület fellelhetőségének címe:
Szentgotthárd, Kossuth Lajos u. 1.