Weidlich-ház

weidlich haz kicsi

szloven k nemet k angol k

 Weidlich Lajos (1855-1940) ügyvéd, Vas vármegye tiszti főügyésze 1900 körül építtette ezt a fölszintes, ekletikus épületet, amely a település akkori szerkezetét megváltoztatta. 1857-ben itt húzódott a község határa, ez volt a legszélső ház. Különös fontossága van abból a szempontból, hogy az utcavonalat megtöri és utcává szűkíti azt a teret, ahol korábban vásárokat tartottak. Ügyvédként ez volt a lakóháza és irodája is, az udvaron álló épületben istálló, kocsiszín és egy alkalmazott lakása kapott helyet.
 Weidlich halála után dr. Frühwald István orvosi rendelője és egy fogorvosi rendelő költözött az épületbe. 1962-ben a járóbetegeket ellátó Szakorvosi Rendelőintézet kezdte meg itt működését, belgyógyász, sebész, gyermekorvos, fogorvos, nőgyógyász és szemész szakorvosok közreműködésével. A korábbi irodákat rendelőkké alakították, a bejárat a keleti oldalon lévő nyitott verandás bejáraton történt. Innen egy hosszú folyosó nyílt, ahol az érkező betegek várakozhattak.
 1965. október 1-jén mentőállomás kezdte meg működését a városban, kezdetben az udvaron lévő épületben, az egykori istállókat átépítve. 1982 májusától a Szentgotthárdi Mentőállomás székhelye.

Az épület fellelhetőségének címe: 
Szentgotthárd, Kossuth Lajos u. 12.