Értéktár

Mária Út - Via Mariae

2016.02.19
2016.02.22
Katona Beáta
  • Települési Értéktár
  • Megyei Értéktár (javaslat)
Szentgotthárd
Mária Út - Via Mariae

A Mária Út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit összekötő Közép-Európa-i zarándokút. Ennek egyik mellék útvonala a Vasvár – Körmend – Szentgotthárd – Maria Bild zarándokútvonal.

A Mária Út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit összekötő Közép-Európa-i zarándokút. Útvonala kelet-nyugati irányban Csíksomlyótól Mariazellig, az észak-déli irányban pedig Czestochowa-tól Medugorje-ig vezet. Mind a két főág 1400 km hosszú.

Az útvonal a zarándokhelyek mellett természeti, épített és kulturális értékeket fedeztet fel nemcsak a keresztény zarándokokkal, hanem világnézeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül mindazokkal, akik meg akarják ismerni a Kárpát-medencében élő népeket, tájegységeket. A Mária Út jelzésének két fő ága keresztet formáz, jelképezve üzenetét: a keresztény értékek megőrzését és az emberi találkozások átélését.

A Mária Útról engedélyezett leágazó mellékutak egyike a fő zarándokútba eső Vasvár –Körmend – Szentgotthárd – Maria Bild zarándokútvonal. Maria Bild a szentgotthárdi ciszterci apátság egyik majorsága volt, így Szentgotthárdról minden évben zarándoklatok indultak ide. Trianon után ez a hagyomány megszakadt, s csak 2007-től kezdődően elevenítették fel újra. Azóta minden év júniusában hívők sokasága indul el Szentgotthárdról, hogy megtegye a 22 km-es távolságot.

A Mária Út teljes szakaszán minden évben megszervezik az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot. Augusztus hónapban, Nagyboldogasszony ünnepe után minden útvonalon egyszerre indulnak el a zarándokok, és keresnek fel kegyhelyeket. Ebbe az érintett településeken élőket is megpróbálják bevonni. A szentgotthárdi zarándoklat indulási pontját a templom előtt, az úttestben elhelyezett márványtábla jelzi.

A zarándokok útbaigazítását kisebb útjelző-, és nagyobb tájékoztató táblák, illetve a Mária Út festett jelzései segítik városunkban. A bakancsos turisták elszállásolásának lehetősége még nem valósult meg.

A szentgotthárdi Keresztény Megmozdulásokért Egyesület civil szervezetként vállalta a Mária Út jelzéseinek felfestését, az utak gondozását és a Mária Út M60-as szakaszáról leágazó Mária Bild - Szentgotthárd - Himfai parkerdő közti szakasz fenntartását.

A keresztény zarándoklatok Magyarországon található legnyugatibb kegyhelye.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

thumb_01_maria_ut_jelzése_a_raba_hidnal_res__v.jpg
02_Maria_ut_Eu.jpg
03_Maria_ut_Szentgotthardrol_indulo szakasza_v.jpg
04_utjelzo_hunyadi_u_res.jpg
05_tajekoztato_tabla1_res.jpg
06_tajekoztato_tabla2_res.jpg
07_tajekoztato_tabla3_res.jpg
08_1uton_nemzetkozi_zarandoknap_2015_v.jpg
09_templom_elott_res.jpg
10_templom_elott_2_res.jpg

Értéktár kategóriái

Ha tudod, milyen jellegű értéket keresel, válassz kategóriát az alábbi menűsorból!

Eseménynaptár

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:180
E heti látogatók:1402
Havi látogatók:9290
Összes:413544
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!