Értéktár

Keserü Balázs (1979–1997) zeneszerzői tevékenysége

2016.01.08
2016.01.09
Szabó Elekné, Csider Bernadette
  • Települési Értéktár
Szentgotthárd, Hétház u. 3.
Keserű Balázs zeneszerzői tevékenysége

Keserü Balázs (1979–1997) szentgotthárdi születésű ifjú zeneszerző. Oratórikus miséjét 1996-ban mutatták be a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templomban.

Alsófokú zenei tanulmányait a szentgotthárdi Zeneiskolában végezte zongora-szolfézs szakon. Már óvodás korában megmutatkozott a zene iránti érdeklődése és tehetsége. Különösen kiemelkedő eredményt mutatott improvizatív készségekben. Zeneszerzői hajlama a szolfézs órákon is megmutatkozott. Zenei fejlődését meghatározó tanárai: Szabóné Csider Bernadette, Zleovszky Júlia és Csukly Gergely. 1993-ban felvételt nyert a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés-szolfézs szakára. Reményi Attila zeneszerző és Szabó Miklós tanítványa volt. 1996 tavaszán I. helyezést ért el a Kodály Zoltán Országos Népdaléneklési és Szolfézs versenyen Debrecenben.

Tizennégy éves korától nyaranta önálló orgonahangversenyeket adott a szentgotthárdi Evangélikus templomban és más helyeken, mely alkalmakkor saját művei és improvizációi is elhangzottak. 1995-ös önálló koncertjén kérte fel volt tanára, Szabóné Csider Bernadette egy kórusmű megírására. Ennek eredményeként született meg a Szentgotthárdi mise című oratórikus műve. Az ősbemutatón, 1996. június 23-án a szerző maga működött közre orgonajátékával.

1997 tavaszán – miközben érettségire és zeneakadémiai felvételire készült – derült ki, hogy súlyos beteg. Ezután már kórházi kezelések és műtétek következtek – mindhiába. A gyilkos kór legyőzte őt, és hosszú küzdelem és szenvedés után 1997. augusztus 17-én elhunyt.

Tanára, Reményi Attila így búcsúztatta: „Zenéje véges idején keresztül az időtlenséget, a mulandóságban a halhatatlanságot kaptuk ajándékba.”

A Szentgotthárdi mise c. oratórikus műve a klasszikus misetételek közé építve Jézus kínszenvedését dolgozta fel. Nyelve latin.

Az ősbemutatón kívül betegsége alatt jótékonysági koncertként Szentgotthárdon a volt a Zenebarátok kórusa és a Zeneiskola tanárai, Szombathelyen pedig a Berzsenyi Dániel tanárképző Főiskola Kórusa és zenészei Fasching Zsuzsa vezényletével adta elő.

Halála után több alkalommal hangzottak el részletek a műből Szentgotthárdon.

2016-ban, az ősbemutató 20. évfordulójára a mű felújításra kerül a Nagyboldogasszony templomban.

Az Szentgotthárdi mise a szerző első jelentősebb hangszeres-vokális műve, de minden szempontból egy életmű-alkotásnak felel meg. Marandó értéket képvisel, amely nem merülhet feledésbe.

kb_arckep.jpg
borito_1.jpg
borito_2.jpg

Értéktár kategóriái

Ha tudod, milyen jellegű értéket keresel, válassz kategóriát az alábbi menűsorból!

Eseménynaptár

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:174
E heti látogatók:1396
Havi látogatók:9284
Összes:413538
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!