Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Kiállításaink összegyűjtve

Kiállításaink összegyűjtve

Mi történt 2022-ben?

Mi történt 2022-ben?

Évfordulók 2021-ben

Évfordulók 2021-ben

Időszaki kiállítások

Az elmúlt évek időszaki kiállításait bemutató összefoglalók

"A tárgyak társadalmi funkciót töltenek be, ezért társadalmi jelentés hordozói."

Több, kisebb önálló kiállításban mutatjuk be Szentgotthárd múltját, történetét.

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században
Állandó kiállítás a múzeumban

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században

Szentgotthárdon a XIX.-XX. század fordulóján sok gyárat alapítottak. A Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. Ezek a gyárak a XXI. századra vagy megszűntek, vagy átalakultak. A kiállítás célja emléket állítani Szentgotthárd egykori, ma már nem létező gyárainak, ahol Szentgotthárd és térsége lakóinak jelentős része dolgozott.

Kiállítás összefoglalója
A szentgotthárdi csata
Állandó kiállítás a múzeumban

A szentgotthárdi csata

A Szentgotthárdi Történelmi Napok előestéjén, 2014. július 31-én nyílt kiállítás a színház aulájában a szentgotthárdi csata 350. évfordulóján. Metszetek, térképvázlatok, a csata szereplőinek ábrázolása mellett egy interaktív terepasztal is a kiállítás része, fő attrakciója volt. A megnyitó estéjén mutatta be Fűzfa Balázs irodalomtörténész Csuk Ferenc Szentgotthárdi csata című kötetét.

A megnyitó bemutatása
130 éve született Pável Ágoston
Múzeumunk névadója

130 éve született Pável Ágoston

A szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeumban Pável Ágoston néprajzkutató születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítással tisztelegtek emléke előtt. A megnyitó ünnepségen megjelent dr. Simon Endréné Pável Judit, a tudós lánya is, és itt vehették át jutalmukat azok a diákok, akik nyertek az évfordulóra kiírt pályázaton.

A kiállítás bemutatója

  • 1899. október 28. Az olasz származású Bujatti fivérek (Hermann, Ferenc György és Tódor) a Selyemgyárat hivatalosan bejegyeztették. A tőkét édesapjuk biztosította. Több nagyobb város : Pozsony, Komárom, Győr és Mosonmagyaróvár is szerette volna, ha őket választják helyszínül.
  • 1899. november 27-én volt dr. Varga Gábor és Desits Valéria polgári és egyházi esküvője. Varga Gábor ekkor már agilis tagja volt a képviselő testületnek. Későbbi apósával, Desits Gyulával 1891-ben kezdeményezője volt a gimnázium létrehozásának. Széll Kálmán közbejárására a gimnázium után gyárak (dohány-, selyem-, óragyár) idetelepülését köszönhetjük fáradhatatlan személyének. Még közel 50 évig élt és dolgozott itt. 1948.június 1-én halt meg, felesége pedig 1954-ben. A temető hősi parcellájában nyugszanak. Lakó épületükre a Kossuth Lajos utcában (ma Rendőrség) 2018. augusztus 20-án emléktábla került.
  • 1899.decemberében jelent meg Budapesten dr. Piszter Imre apát „Szent Bernát élete és művei „ című munkája. Piszter Imre 1855.április 13-án született Szekszárdon. 1915-ben Szentgotthárdra került perjelnek, mely tisztséget 21 éven át, egészen a haláláig töltötte be. Atyai gondoskodással és ritka összetartó erővel igyekezett az apátságunk függetlenségét a lehetőségekhez képest megőrizni. Életében széles körű irodalmi munkásságot végzett, ő írta a Pallasz Nagylexikon egyházi cikkeinek tekintélyes részét. A nagy tudású főpap tagja volt Vasvár megye törvényhatóságának, a Szent István Akadémiának, a Pázmány Egyetem hittudományi karának. Budapesten hunyt el 1936. június17-én.
Mi a honismeret?

"A honismeret fogalom lényege a kifejezés értelmében rejlik. A hon szavunk a haza régies szinonimája (gondoljunk csak a honvéd vagy az otthon szavunkra). Ebből következik, hogy a honismeret azt a célt szolgálja, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülőhelyünkön, lakhelyünkön – vagyis honunk egy szegletén – kisebb nagyobb darabján, végső soron az egész hazában. Különösen fontos ez nálunk magyaroknál, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe."

Honismereti Szövetség

Honismereti Szövetség

www.honismeret.hu

Gyakran ismételt kérdések

A válasz megtalálásához, kérem olvassa el az oldalunkon található: "Hogyan tudok segíteni a honismereti klubnak?" -cikket.

Rólunk írták

Legfrissebb híreink

Szeretné segíteni a Honismereti Klub munkáját?

Szeretném segíteni!
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:324
E heti látogatók:619
Havi látogatók:9150
Összes:395917
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!