Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Kiállításaink összegyűjtve

Kiállításaink összegyűjtve

Mi történt 2022-ben?

Mi történt 2022-ben?

Évfordulók 2021-ben

Évfordulók 2021-ben

Időszaki kiállítások

Az elmúlt évek időszaki kiállításait bemutató összefoglalók

"A tárgyak társadalmi funkciót töltenek be, ezért társadalmi jelentés hordozói."

Több, kisebb önálló kiállításban mutatjuk be Szentgotthárd múltját, történetét.

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században
Állandó kiállítás a múzeumban

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században

Szentgotthárdon a XIX.-XX. század fordulóján sok gyárat alapítottak. A Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. Ezek a gyárak a XXI. századra vagy megszűntek, vagy átalakultak. A kiállítás célja emléket állítani Szentgotthárd egykori, ma már nem létező gyárainak, ahol Szentgotthárd és térsége lakóinak jelentős része dolgozott.

Kiállítás összefoglalója
A szentgotthárdi csata
Állandó kiállítás a múzeumban

A szentgotthárdi csata

A Szentgotthárdi Történelmi Napok előestéjén, 2014. július 31-én nyílt kiállítás a színház aulájában a szentgotthárdi csata 350. évfordulóján. Metszetek, térképvázlatok, a csata szereplőinek ábrázolása mellett egy interaktív terepasztal is a kiállítás része, fő attrakciója volt. A megnyitó estéjén mutatta be Fűzfa Balázs irodalomtörténész Csuk Ferenc Szentgotthárdi csata című kötetét.

A megnyitó bemutatása
130 éve született Pável Ágoston
Múzeumunk névadója

130 éve született Pável Ágoston

A szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeumban Pável Ágoston néprajzkutató születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítással tisztelegtek emléke előtt. A megnyitó ünnepségen megjelent dr. Simon Endréné Pável Judit, a tudós lánya is, és itt vehették át jutalmukat azok a diákok, akik nyertek az évfordulóra kiírt pályázaton.

A kiállítás bemutatója

  • 1914 januárjában a híres 1664-es győzelem 250. évfordulója alkalmából Bécs 14. kerületében utcát neveztek el Szentgotthárdról „Sankt-Gotthard- Strasse” .
  • 1914. június 27-én Csörötneken született Kuntár Lajos újságíró, könyvtáros, népművelő, a Szentgotthárd helytörténeti monográfia szerzője. A Vasi Honismereti Közlemények főszerkesztője. 1958-tól haláláig a Vasi szemle szerkesztőbizottságának volt a tagja. 1998-ban Szentgotthárd várostól díszpolgári címet kapott. Szombathelyen hunyt el 2005. október 31-én.
  • 1914. szeptember 27-én, 2 hónappal az első világháború kirobbanása után jelent meg utoljára a Szentgotthárd újság. Kiadója 20 éven át Wellisch Béla helyi nyomdász volt. 1895. december 1-én jelent meg először az újság. 1901.szeptember 8-tól Mathiász Artur gimnáziumi tanár (majd 1911-től igazgató) lett a lap a szerkesztője. A nyomdászok bevonulása és az általános papírhiány miatt történt a megszűnése.
  • 1914. november 25-én született Rábatótfaluban Gáspár Károly. Gimnáziumunk tanulója volt. 1941-től tanítóként dolgozott Perestovában, majd szülőfalujában. Később iskolaigazgató lett Felsőszölnökön és Szentgotthárdon. Egész életében kitartóan gyűjtötte főleg a szlovénok helytörténeti értékeit. 447 db-ból álló gyűjteményét a városnak adományozta, mely a Pável Ágoston Múzeum bázisa lett. 1982. február 17-én halt meg, sírja városunk díszsírhelyén található.
  • 1914 óta volt a Szentgotthárdi Magyar Királyi Dohánygyár főorvosa dr. Fehér Samu. Az első világháború alatt a helyi vöröskereszes kórház főorvosaként dolgozott. Emellett ellátta az ókörtvélyesi és csörötneki körzeteket is. Rendkívüli munkabírású ember volt. 1870. április 21-én született Sopron megyében, Beleden.
Mi a honismeret?

"A honismeret fogalom lényege a kifejezés értelmében rejlik. A hon szavunk a haza régies szinonimája (gondoljunk csak a honvéd vagy az otthon szavunkra). Ebből következik, hogy a honismeret azt a célt szolgálja, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülőhelyünkön, lakhelyünkön – vagyis honunk egy szegletén – kisebb nagyobb darabján, végső soron az egész hazában. Különösen fontos ez nálunk magyaroknál, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe."

Honismereti Szövetség

Honismereti Szövetség

www.honismeret.hu

Gyakran ismételt kérdések

A válasz megtalálásához, kérem olvassa el az oldalunkon található: "Hogyan tudok segíteni a honismereti klubnak?" -cikket.

Rólunk írták

Legfrissebb híreink

Szeretné segíteni a Honismereti Klub munkáját?

Szeretném segíteni!
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:177
E heti látogatók:1473
Havi látogatók:8204
Összes:394971
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!