2019. július 25-én, a szentgotthárdi Polgármesteri Hivatal földszinti előcsarnokában kiállítás nyílt, amelyen a Honismereti Klub mutatja be Szentgotthárd XX. századi egészségügyét.

A kiállítás ötletét dr. Klósz Beáta (a Rendelőintézet vezetője) és Molnár Piroska (a Móra Ferenc Városi Könyvtár igazgatója és a Honismereti Klub vezetője) egyik beszélgetése adta. Szóba került, hogy a Rendelőintézetben leltároznak, és érdekes fényképek és tárgyak kerültek elő, amelyeket fel lehetne használni egy kiállításhoz.

A Honismereti Klub felkarolta a kiállítás ötletét, megbeszéltük és beosztottuk a tennivalókat.

Mely intézményekről is van szó? A fontossági sorrendet hanyagolva: mentők, szakrendelő, körzeti orvosok (most háziorvosok), védőnők, a Rehabilitációs Kórház (amely régen Iskolaszanatórium volt), a Szakosított Otthon, a gyógyszertár, a szülőotthon – és a legtöbb gotthárdinak meglepetés, hogy a XIX-XX. század fordulóján volt a városban egy Erzsébet-kórház is.

A helyi egészségügyi intézmények hajdani és jelenlegi dolgozói fényképekkel, tárgyakkal járultak hozzá, hogy minél többet mutathassunk az egészségügyünk múltjából. Sokat segítettek a már elhunyt egészségügyi dolgozók hozzátartozói is, akiktől pl. fényképeket kaptunk. Ezúton is köszönjük a segítséget..

Szép Renáta szakdolgozata külön adalékokkal szolgált a város egészségügyének történeti áttekintéséhez. (A dolgozat másolata a kiállítás melletti pulton megtekinthető.)

Az összegyűjtött anyag válogatása után a VIRTUART restaurálta a fényképeket, hogy látogatóinknak jobb minőségű képeket mutathassunk.

A kiállítást Huszár Gábor polgármester és dr. Haragh László az 1826-ban alapított Szent István gyógyszertár vezetője nyitotta meg. A megnyitó résztvevői között örömmel üdvözöltük azokat, akik segítették a bemutató létrejöttét.

A kiállítás anyagát a Képtárban tekintheti át az érdeklődő. Természetesen a fényképek nem adják át a kiállításon megszerezhető információkat, tehát menjenek el, nézzék meg a tárlókat és posztereket. Erre a Hivatal nyitvatartási idejében (munkanapokon 8-16 óra között) van lehetőség – egészen 2020 júliusáig.


Eseménynaptár

18
május
Rabacsa Metaltechnik
-
Szentgotthárd
Szentgotthárdon a DISTRICT94 Team legelőször szervez minden autószeretőnek találkozót. Szeretettel várunk

18
május
Nagyboldogasszony plébániatemplom
-
Szentgotthárd
Részletek a plakáton.

18
május
Nagyboldogasszony plébániatemplom
-
Szentgotthárd
Fellépnek: Szent Vid Kórus Ljubjana (kórusvezető: Marinka Muhič)Gaude Kórus Göd (kórusvezető: Földvári

20
május
Csákányi László Filmszínház
-
Szentgotthárd
A program 2024. április 22-én kezdődik, majd május 6-án, május 20-án, május 25-én, június 3-án

21
május
Dumaszínház Kft, Szentgotthárd - Gotthard Therm Hotel & Conference
-
Szentgotthárd
Az otthon nem egy hely, hanem egy állapot, ahova nemcsak testben, de fejben is meg kell érkezned. És