• 2018. március 15-ére készült el Gasztonyban a forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára a különleges, egyedi emlékhely. A rátóti Aradi park egyik, már nem élő, kocsányos tölgyéből készült műalkotás 3 külön darabból áll. Alkotója Marosits József Szombathelyen élő művész, aki a középső kopjafa alakúba olyan élethűen véste bele a 13 hős aradi tábornok arcképét, hogy azok az alattuk levő nevek nélkül is jól felismerhetőek. Ezáltal kapott új életet és állít továbbra is emléket az eredeti helyétől alig 1 km-nyire, Gasztony központjában 1849 vértanúinak.

 

  • 2018. október 23-án hunyt el szülővárosában, Mosonmagyaróváron Haág Ervin (sz. 1933. 01.11.), a múlt század 2. felének egyik meghatározó magyar sakkozója, nemzetközi mestere, levelezési sakk magyar bajnoka, sakkolimpiai ezüstérmese és mesteredzője. Középiskolai éveit jogász édesapja munkahelyi küldetései miatt különböző helyeken végezte (Kassa, Győr, Szentgotthárd). Városunkban érettségizett 1951-ben, az ELTE alkalmazott matematika szakán diplomázott. Egyetemi évei alatt többszörös főiskolás válogatott, 1955-től sakkmester is volt. Szerkesztette a magyar sakkélet újságot, mellette számtalan cikket és könyvet írt. Legismertebbek a sakkozó kollégájával, Forintos Győzővel közös műveik: Orosz védelem (1992) ill. Királyindiai védelem (2000) címen. Mindkettőt angol és német nyelvre is lefordították.

 

  • 2018. április 27-én Jennersdorfban tartotta megalapításának jubileumi, 30. évfordulóját a Rábavölgyi Ifjúsági Vonószenekar, (Raabtaler Jugendorchester). Az ünnepen megkapták Szentgotthárd Város Önkormányzatának díszoklevelét.

 

  • 2018. május 1-jén Szombathelyen került sor Brenner János rábakethelyi káplán boldoggá avatására. Az eljárás 1999-ben kezdődött, Ferenc pápa 2017. november 8-án dekrétummal ismerte el Brenner János vértanúságát. A szombathelyi szertartáson mintegy 20 ezer fő vett részt. A szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros volt, szentbeszédet Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása mondott. Délután Szentgotthárdon folytatódott az ünneplés. Az autóbuszokkal, kocsikkal érkező zarándokok és helybeli hívek Székely János szombathelyi megyéspüspök vezetésével bejárták a vértanú pap utolsó napjának helyszíneit.

 

  • 2018. augusztus 20-án a város, a körzet országgyűlési képviselőjére emlékezve ünnepelt. A rendezvény dr. Vargha Gábor emléktábla avatásával kezdődött egykori házának (ma Rendőrség) falán, a Pável Ágoston Múzeumban könyvbemutatóval folytatódott. A szerzők (Katona Beáta, Csuk Ferenc) bemutatták a dr. Vargha Gábor életéről készült könyvet. A megemlékezés a neves politikus felújított sírjának megkoszorúzásával zárult. Az eseményen részt vett a Vargha család négy tagja is. Településünk egykori jótevőjének a neve ezen a napon elsőként került be a Szentgotthárdi Halhatatlanok Aranykönyvébe.

 

  • 2018. augusztus 24-én halt meg Hargitai Anna, Magna nővér. Rábakisfaludon (ma Máriaújfalu része) született, majd Szentgotthárdon érettségizett. 1948-ban lépett be az Isteni Megváltó Leányai szerzetesrendbe, amit 1950-ben feloszlattak. Hazajött, dolgozott a rönöki fatelepen és a rábakethelyi laktanya építésén. Visszatérve a fővárosba titokban tartotta a kapcsolatot rendtársaival. Elvégezte a műszaki főiskolát, majd a Könnyűipari Minisztériumba került. Munkakapcsolatban állt a szentgotthárdi selyemgyáriakkal. A rendszerváltás után a fővárosi Szent Margit Gimnázium tanára, örökös igazgatóhelyettese lett. 1993-ban hazalátogatott a 100 éves szentgotthárdi gimnázium öregdiák találkozójára. 2018 februárjában, 90 évesen kapta meg a Hit pajzsa díjat.

 

  • 2018. december 4-én hunyt el Sátoraljaújhelyen Felegyi Pál (sz. 1930. 10. 27.), aki az 1956-os forradalmi napok egyik főszereplője volt Szentgotthárdon. Mint a kethelyi laktanya parancsnok-helyettese, felettese utasítására ő tárgyalt a tüntetőkkel, majd a tömeggel tartott a határig, és egyeztetett az osztrák csendőrökkel az átjárás részleteiről. Mindezt előbb helyesnek ítélték felettesei, majd februárban áthelyezték Miskolcra, júniusban pedig azonnali hatállyal felmentették a katonai szolgálat alól. A rendszerváltás után rehabilitálták, kitüntetést kapott példamutató magatartásáért. A szentgotthárdi eseményekről a 2016-ban interjúkötetben, és a könyvbemutatón személyesen is beszámolt.

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!

sztg ertektar also feher