• 1933-ban jelent meg Schwartz Elemér: Szentgotthárd és vidéke a ciszterciták letelepedése előtt című írása.

 

  • 1933-ban dr. Vargha Gábor újjászervezte és elnökként koordinálta a helyi vöröskereszt szervezetet.

 

  • 1933 márciusában jelent meg a Vasi Szemle legelső száma, melynek címlapján a Folia Sabariensia cím szerepelt. Dr. Pável Ágoston is az alapítók között szerepelt. Őt nevezték ki az első főszerkesztőnek, mely tevékenységet 1944-ig látta el.

 

  • 1933. augusztus 2. és 15. között tartották Gödöllőn a IV. Világ Jamboree versenyt. A szentgotthárdi cserkészek 29 fős csapata parancsnokuk, Ravasz Endre vezetésével sikeresen vett részt a rendezvényen. Gödöllői táborhelyük előtt kaszagyári kaszákból készítettek hatalmas bejárati kaput, mellyel elnyerték a világtalálkozó (világ összes cserkészének „olimpiája”) nagy zászlószalagját. Jelen volt 54 ország 25 792 cserkésze, valamint lord Baden-Powel, a cserkészet létrehozója Angliából. Gimnáziumunk tanulói közül ott volt Kuntár Lajos.

 

  • 1933. szeptember 2-3-án dr. Frühwald István járási orvos szervezésében Szentgotthárdon zajlott a magyar polgári védelem első nagyszabású éjjeli gyakorlata. Az eseményen képviseltette magát Vas megye elöljárósága, részt vett 1600 tűzoltó, köztük 600 külföldi Ausztriából és Pozsonyból, leventék, a csendőrség, egészségügyi dolgozók. A szimulált légitámadást 4 Szombathelyről felszállt sportrepülőgép hajtotta végre, a „gáztámadás sérültjeit” gázmaszkos mentőosztagok látták el, a Kaszagyárban fellobbant „tüzet” a Rábából kiemelt vízzel „oltották”.

 

  • 1933. szeptember 10-én adta hírül a Kis Újság, hogy a szentgotthárdi Selyemgyár elbocsátotta tisztviselőit, tervezik a termelés beszüntetését. Szeptember 20-án a községi testületi ülésen a munkások a Selyemgyár bezárásának megakadályozása végett dr. Vargha Gábor országgyűlési képviselő támogatását kérték. A gyárban csak 1935-ben indult újra a termelés.

 

  • 1933 októberében kezdeményezte Illyés Károly szentgotthárdi apátsági főerdőmérnök egy fűrészüzem létesítését. Az üzem 1933-34-ben az alsórönöki vasútállomás mellett épült fel, új munkalehetőségeket teremtett.

 

  • 1933. november 26-án ünnepelte alapításának 750. évfordulóját a szentgotthárdi cisztercita apátság. A rendezvényen megjelent Szekfű Gyula neves történész, akadémikus és dr. Schwartz Elemér szentgotthárdi kötődésű nyelvészprofesszor. A megnyitó beszédet Piszter Imre perjel tartotta, majd Gerevich Tibor egyetemi tanár tartott előadást A ciszterciták a művészetben címmel.

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!

sztg ertektar also feher