• 1915. május 17-től a világháború miatt liszthiány alakult ki az országban, így a környéken is, ami miatt a pékek egy időre kénytelenek voltak bezárni üzleteiket.
  • 1915. augusztus 1-jén Szentgotthárd nagyközség egyhangúlag Sokoray Eleket választotta meg vezető jegyzőjének, aki ezt a tevékenységet haláláig, 1931. január 25-ig, lelkiismeretesen végezte. Az itt töltött tizenhat év alatt felügyelője lett az evangélikus egyházközségnek, elnöke, majd díszelnöke a Vasmegyei Jegyzők Egyesületének. Mindössze 58 évet élt. A szecessziós külsejű ház, ahol családjával lakott, ma is áll a Ligetnél, a Vörösmarty és Eötvös utca sarkán. 1872-ben született a Veszprém megyei Takácsiban.

 

  • 1915. augusztus 16-án reggel fél 3-kor rátóti kastélyában meghalt Széll Kálmán, a környék jótevője. Lánya mellette volt, amikor Széll Kálmán egy rövid időre magához tért, és megkérdezte, vajon vannak-e fájdalmai. - „Nincsenek”, ez volt az utolsó szava. Már aznap délután képviselő-testületi gyűlést hívott össze dr. Vargha Gábor a méltó temetés és az azzal kapcsolatos teendők megszervezése végett. A búcsúztató és a felszentelés Rátóton a kastély földszinti előcsarnokában volt három nap múlva reggel 9 órakor római katolikus szertartás szerint. 11 óra 30-kor indult a különvonat Táplánszentkeresztre a Széll család sírboltjához, ahol 15 órakor volt a gróf Mikes János megyés püspök által vezetett temetés.

 

  • 1915. augusztus 28-án halt meg Drávecz Alajos magyarországi szlovén néprajzíró, a morvaországi Lipniknél folyó harcok során. 1866. szeptember 27-én született Tótfaluban (ma Rábatótfalu – Szentgotthárd része).

 

  • 1915. december 2-án vette birtokba a nagyközség az új temetőt a vasút északi oldalán a Nagyfalvai út (ma Hunyadi út) mellett. Cseretelek volt. Sokáig keresték az új sírkert helyét településünk akkori vezetői. Alig kezdődött el a birtokba vétele, már határ került melléje a trianoni döntés értelmében. A II. világháború után hosszú évtizedekig halottak napjakor sem lehetett sötétedés után gyertyát gyújtani a sírokon. A katonák felügyelték, hogy sötétedéskor mindenki hazainduljon.

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:169
E heti látogatók:1807
Havi látogatók:8790
Összes:494015
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!