• 2006. májusának elején jelentették be hivatalosan a Heiligenkreuzba, a határunk mellé tervezett giga szemétégető építését Ausztriában. Az ezt követő hónapok és évek példás összefogásra késztették a lakosságot, melynek mozgatója a Pro Natura St.Gotthard, vagyis a PRONAS lett. Osztrák és szlovén szervezetek, civilek csatlakoztak a felhívásukhoz.
  • 2006. május 26-án, a gyászos rábafüzesi kitelepítés 60. évfordulóján a helyi német kisebbség emléktáblát avatott. Így emlékeztek meg 1946. május 26-áról, amikor a zömében német anyanyelvű falu lakosságának több mint 80 %-át, közel ezer főt űztek el pár óra alatt a kollektív büntetés elvei miatt lakóhelyükről. Előbb szekerekre szállították őket, majd a szentgotthárdi vasútállomáson vagonokba zsúfolták a családokat. Wéber Antal, a közösség plébánosa próbált lelki vigaszt nyújtani, amíg a szerelvény el nem indult németországi úticélja felé.
  • 2006 októberében avatták a szentgotthárdi Ipari Park és Rába folyó közti sávban a forradalom 50. évfordulójára telepített 56-os emlékerdőt. Az emlékhely a polgármesteri hivatal és a Földművelés és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, s rengeteg önkéntes munkájával jött létre. A park külön érdekessége, hogy pontosan 1956 db fa alkotja oly módon, hogy felülnézetből egy lyukas zászlót formáz meg. A telepített fák 3 sávban, főleg ősszel a nemzeti színeinkre emlékeztetnek, mert északi oldalon bordós-piros, középen egészen halványzöld, a Rába melletti sávban pedig zöld színben pompáznak. A trikolor színeit a vörös levelű korai juhar, a sárgásfehér levélszélű korai juhar és a hegyi juhar adják, melyek éppen ősszel, az évforduló előtt a leglátványosabbak, ezért ilyenkor kétszeresen is érdemes megtekinteni.
  • 2006. november 20-án a Hunyadi vendéglőben gyűlt össze 20 fő, és határozta el, hogy tenni kell a határ túlsó oldalára, Heiligenkreuzba tervezett szemétégető megépítése ellen. A jelen levő civilek és önkormányzati képviselők példás összefogásaként alakult meg 2007-ben a Pro Natura St. Gotthard, vagyis a PRONAS. Így 15 év távlatából látszik igazán, mennyit tettek értünk. Szlovén és osztrák támogatással sikerült megakadályozni a giga beruházást és a Rába habzása is már a múlté.
  • 2006. december 10-től a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút üzemelteti a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vasútvonalat. Azóta a MÁV-tól átvett szakaszon a felújítások következtében érezhetően rövidült a menetidő, korszerű, tiszta kocsikban utazhatunk, a magasított peronról gyorsabbá, biztonságosabbá vált a fel- és leszállás.

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!

sztg ertektar also feher