• 1999 februárjában művésztelep létrehozásáról döntöttek Szentgotthárdon. A Phare támogatással létrejövő alkotóhely a város köztereinek díszítését tűzte ki célul. A művésztelepnek az 1998 novemberében átadott Szentgotthárdi Szlovének Háza ad helyet. Vezetője a szlovén Gerics Ferenc lett, egyik résztvevője pedig a Kőszegen élő Tornai Endre szobrászművész, aki az első tervezett szobor, a Millenium Kapu alkotója volt. Gerics Ferenc képzőművész és rajztanár, két évtizedig volt a Lendvai Várgaléria és Múzeum igazgatója, 2017-ben Lendva város legnagyobb kitüntetését, a díszpolgári címet vehette át. 2018-ban már 17.
    alkalommal rendezték meg sikeresen az alkotótábort.

 

  • 1999. augusztus 6-án halt meg a vas megyei Zsennyén Kiss Sándor szobrászművész. Ő készítette 1989-ben a magtár színházunk bronz, szentgotthárdi csatát ábrázoló kapuját. A vas megyei Zsennyén telepedett le és dolgozott. 3 domborműve található Vatikánban, a Szent Péter Bazilika Magyarok Nagyasszonya Kápolnájában. 1925.május 24-én született Sároson.

 

  • 1999. október 1-től vette fel a helyi zeneiskola Takáts Jenő Burgerlandban élő zeneszerző nevét.

 

  • 1999. október 22-én avatták a Rába híd jobb oldalán a Millennium Kapu emlékművet. Ez volt az első olyan alkotás, mely 1999.februárjában létrehozott Szentgotthárdi Művésztelepen, a Szlovének Házában készült el. Az alkotója Tornay Endre András Kőszegen élő szobrászművész volt. Az alkotás a helyi városszépítő egyesület akkori vezetőjének Kollár Csabának az érdeme. Az elülső oldalon István királyunk intelmeit olvashatjuk. Az emlékmű alapkövében elhelyezett urnában helyet kapott többek közt helyi újság, a város vezetőinek és a városszépítők névsora.

 

  • 1999. november 18-án volt Metod Frlic Napfogyatkozás szobrának avatása a Szlovén Kulturális és Információs Központ kertjében. Ez az alkotás is a helyi Művésztelepen, az első Szobrász Szimpóziumon készült, anyaga kő.

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!

sztg ertektar also feher