Értéktár

IV. Károly, az utolsó magyar király átutazóban Szentgotthárdon

2022.03.21
2022.04.13
Woki Zoltán
  • Települési Értéktár
Szentgotthárd, Ady E. u. 7. Vasútállomás
IV. Károly, az utolsó magyar király átutazóban Szentgotthárdon

IV. Károly, utolsó magyar király, egyben Ausztria utolsó császára (Karl I.) 1921. húsvétján megpróbált a magyar trónra visszatérni. Inkognitóban Szombathelyre érkezett, ahol 10 napig a püspöki palotában tartózkodott. Innen utazott Budapestre Horthy Miklóshoz, aki azonban nem volt hajlandó a hatalmat átadni attól tartva, hogy ebben az esetben a felbomló monarchia környező utódállamai megtámadják Magyarországot. A király ezt - ha nehezen is - de tudomásul vette. Írt egy megható búcsúlevelet és 1921. április 5-én különvonattal indult el Szombathelyről, majd rövid megállásokkal Körmenden és Nagycsákányban (ma Csákánydoroszló), Szentgotthárdra érkezett.

Itt népes küldöttség élén dr. Vargha Gábor udvari tanácsos üdvözölte a távozó királyt, akit a közönség lelkes ovációban részesített. Gróf Sigray Antal kormánybiztos bemutatta a járási tisztikart, köztük dr. Kiss Elemér járási főszolgabírót, Kiss Emil dr. vármegyei másodfőjegyzőt, dr. Gerlits Sándor tb. főbírót, akikkel a király elbeszélgetett. Negyedórával később a különvonat a közönség viharos éljenzése és „Viszontlátásra” kiáltások közben továbbrobogott Gyanafalvára (ma Jennersdorf), az akkori utolsó magyar vasútállomásra.

Ennek az eseménynek 2021. április 5-én volt a 100 éves évfordulója. Woki Zoltán szentgotthárdi lokálpatrióta már 2019 őszén kezdeményezte, hogy ezen a napon legyen egy méltó megemlékezés mind Szentgotthárdon, mind Jennersdorfban, emléktáblák felavatásával. A szentgotthárdi és jennersdorfi önkormányzatok, valamint a jennersdorfi Pulverturm (Lőportorony) hagyományőrző egyesület támogatásával és szervezésével ez meg is valósult.

A koronavírus járvány miatt 2021. április 5-én nem lehetett népes rendezvényt tartani, de Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere és Woki Zoltán az elkészült emléktáblát a szentgotthárdi vasútállomáson megkoszorúzta. Pontosan 12.45-kor, amikor a király 100 évvel előtte Szentgotthárdra érkezett.

A hivatalos megemlékezésekre Szentgotthárdon és Jennersdorfban is 2021. szeptember 4-én került sor.

 

 

100 éve, hogy az utolsó magyar király különvonattal indult el Szombathelyről Körmenden és Nagycsákányon (ma Csákánydoroszló) keresztül Szentgotthárdra majd az akkor utolsó magyar vasútállomásra, Gyanafalvára (ma Jennersdorf). Magyar és osztrák kezdeményezésre készült megemlékezés az eseményről. A megemlékezés célja a 100 évvel ezelőtti esemény felidézése, hiszen ez volt az egyetlen alkalom, hogy egy magyar király személyesen járt ebben a térségben.

 

 

  • Balassa Imre: A magyar királytragédia, IV. Károly. Bp. : Világirodalom-kiadás, 1925
  • Kovacs, Elizabeth: Untergang oder Rettung der Donaumonarchie? Band I-II. Restaurationsversuche. In: https://www.elisabethkovacs.com/neue-forschungen-zu-kaiser-karl/band-i/kapitel-xxiv-restaurationsversuche/ (2022. 03. 20.)
  • Az utolsó magyar király Vas vármegyében. IV. Károly húsvéti visszatérése. (Szerk.: Woki Zoltán). Szülőföld Könyvkiadó, 2021.
  • Ünnepi megemlékezés Szentgotthárdon és Jennersdorfban. In: https://szentgotthard.hu/hu/kiemelt-hirek/unnepi-megemlekezes-szentgotthardon-es-jennersdorfban.html (2022. 03. 20.)
  • Fotó: Woki Zoltán

 

IV. Károly (1887-1922)
Emléktábla
2021. szeptember 4. Megemlékezés
Bodorkós Imre plébános méltatja a királyt
Woki Zoltán könyve

Értéktár kategóriái

Ha tudod, milyen jellegű értéket keresel, válassz kategóriát az alábbi menűsorból!

Népszerű írásaink

Eseménynaptár

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:173
E heti látogatók:1811
Havi látogatók:8794
Összes:494019
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!