Értéktár

Szentgotthárd Spa & Wellness

2021.09.16
2021.09.19
Csuk Ferenc, Kulcsár Sára Patrícia
  • Települési Értéktár
Szentgotthárd, Füzesi u. 3.
Szentgotthárd Spa & Wellness

Előzmények

A fürdőkultúra kezdetei Szentgotthárdon a XIX-XX. század fordulójára tehetők. 1893-ban a Rába jobb partján, a gátnál strandot alakítottak ki. Ezt 1927-ben tovább bővítették, ekkor már „vetkőző házak” is szolgálták a fürdőzők kényelmét. Néhány évig a Gimnázium sportköre vízipólós csapattal is rendelkezett. Számos fotó bizonyítja, hogy még a 60-as években is sokan napoztak a parton és mártóztak meg a Rába vizében.
1961-től a Várkertben egy termálvízzel feltöltött, mélyvizes medencével és egy pancsolóval rendelkező szabadtéri strand fogadta a fürdőzni vágyókat. A szép zöld környezetben lehetett napozni, büfé és játékok álltak rendelkezésre. Így vonzó kikapcsolódási lehetőséget biztosított a család minden tagja számára. A strand május elejétől augusztus végéig üzemelt. Itt kezdődött meg a tanév utolsó heteiben a diákok úszásoktatása is. Az évtizedek során a medencék víztisztító eljárása elavulttá vált, ugyanakkor az 1990-es években – különösen a sporttagozatos osztályok indítása után – egyre erőteljesebben jelentkezett az igény egy modern létesítmény létrehozására. A termálfürdő felépítése után a strand bezárt, a nagy medence helyén készült el 2019-ben a várkerti tó.

A termálfürdő megépítése

A város vezetői a fürdő és egy hozzá kapcsolódó szálloda megépítésével a Rába partján, a városközponthoz közel, nemcsak az úszásoktatás feltételeinek megteremtését, de a turizmus fellendítését is célozták. A Szentgotthárd Város Önkormányzata által létrehozott Gotthard Therm Kft. koordinálta a pályázati pénzből és hitelből épülő beruházást. Az építkezés 2005-ben kezdődött, a tervező Vinczencz Ottó, a belsőépítész V. Harcos Kornélia, a kivitelező a Zala Megyei Építőipari Rt. volt. A fürdőt 2007. október 5‑én adták át a nagyközönségnek. A medencéket a közelben levő parkban található termálkút látja el kb. 35 C°-os termálvízzel. Építészeti szempontból jellemző eleme a 32 m‑es fesztávolságú központi kupolatér. A fürdő 2008‑ban a sport és szabadidős létesítmények kategóriájában Építőipari Nívódíjban részesült.

A fürdőkomplexum

Mintegy 1500 m² vízfelületével, különleges medencéivel és csúszdáival, uszodájával, szaunaparkjával és fitnesz részlegével, valamint wellness kezeléseivel széles körben segíti a feltöltődést a fürdő. A külső és belső élménymedencék, a gyermekpancsolók, a termálvizes ülőfürdő, két pezsgőfürdő, a szabadtéri mélyvizes medence, a napozási és sportolási lehetőség minden évszakban és minden korosztálynak kínál valami vonzó élményt. A hatalmas üvegkupola alatt pálmafák, egzotikus élő növényzet és a természetes kőburkolatok teremtenek ehhez harmonikus, kellemes környezetet.
A szaunaparkban a klasszikus finn szaunákon kívül aromaterápiás gőzfürdők, fényterápiás aromakabin, infraszauna és gyógynövényes bioszauna áll a vendégek rendelkezésére, a masszázs kínálat minden igényt kielégít, legyen az relaxáció, felfrissítő vagy átmozgató.
Az aktív pihenéshez is kiválóak a feltételek. Az élményfürdő fitnesz részlegében fallabda pályák, kondicionáló terem várja a sportolni vágyókat. Lehetőség van szolárium és sókabin igénybevételére is. 
A fürdőben önkiszolgáló étterem áll a vendégek rendelkezésére. Az előtérben levő a’la carte étterem szezonálisan változó étlapján a magyar és nemzetközi konyha tradicionális ételei és őrségi ételek egyaránt szerepelnek.

 A fürdő törekszik arra, hogy kedvező árak kialakításával, az uszodában történő iskolai úszásoktatás biztosításával, nyári táborok szervezésével a szentgotthárdi lakosok igényeit is magas fokon kielégítsék. Kedvező fekvésének köszönhetően az Őrségbe érkező turisták tömegei látogatnak el évente a fürdőbe, ez a város idegenforgalmát is fellendíti.

A 2008‑ban elkészült a fürdőhöz tervezett 148 szobás szálloda (Gotthard Therme Hotel & Conference), amelyből a vendégek közvetlenül átsétálhatnak a fürdőbe, hogy igénybe vegyék annak szolgáltatásait.

 

 

A Szentgotthárd Spa & Wellness élményfürdő 2008‑ban a sport és szabadidős létesítmények kategóriájában Építőipari Nívódíjban részesült. Kiváló feltételeket biztosít az úszásoktatás számára, a helybelieknek és turistáknak pedig kellemes kikapcsolódási és sportolási lehetőséget kínál.

  • Üzleti terv. Gotthárd Therm Fürdő és Idegenforgalmi Szolgáltató Kft. Szentgotthárd, 2005. augusztus 15. Szerző: Gömbös Sándor
  • Vinczencz: Szentgotthárd, Termál és élményfürdő. http://www.vinczencz.hu/szentgotthard-termal-es-elmenyfurdo/
  • Építőipari Nívódíj, 2008. https://epiteszforum.hu/epitoipari-nivodij-2008
  • Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum helytörténeti gyűjteménye
  • Szentgotthárd Spa & Wellness honlapja: https://gotthardfurdo.hu/

 Képek:

  • Szentgotthárd Spa & Wellness,
  • Horváth Zsuzsanna
  • Bana Ferenc

 

Fürdés a gát alatt - 1930 körül
Vetkőző ház - 1930 körül
Szabadstrand a gát alatt - 1930 körül
Strand a Várkertben - 2006
Strand a Várkertben - 2006
Pancsoló - 2006
Termálfürdő
Belső élménytér
Trópusi sziget
Uszoda
Kültéri élménymedence
Önkiszolgáló étterem
Fitnesz terem
Fürdő és szálloda

Értéktár kategóriái

Ha tudod, milyen jellegű értéket keresel, válassz kategóriát az alábbi menűsorból!

Népszerű írásaink

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:191
E heti látogatók:191
Havi látogatók:6217
Összes:360541
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!