Értéktár

Épített környezet Épített környezet

A környezet tudatos építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített (mesterséges) része, amely elsődlegesen az egyéni és közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.

kormanyhivatal-05

A szentgotthárdiak volt Kultúrháza, a város épületeinek egyik ékessége. Jelenleg felújítva a Vas Megyei Kormányhivatal működteti benne Munkaerőpiaci Pontját.

kozseghaza

Az 1902-ben épült községháza 1969-ig adott otthont a település vezetőségének. Ma a Takáts Jenő Alapfokú Művészeti Iskola székhelye.

csl-filmszinhaz-01

A szentgotthárdi Csákányi László Filmszínház Vas megye történetének egyedülálló intézménye, amely alapítása (1913) óta ugyanabban az épületben és folyamatosan moziként működik.

sztg-vmg-04

A szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium, Vas megye első nem egyházi fenntartású középiskolája 1893 szeptemberében kezdte meg működését.

magtartemplom-01

A Városi Színház 1988 óta a kultúra „temploma”. Helyén korábban két igazi templom is állt. Az elsőt felrobbantották a Bocskai-szabadságharc idején, a másodikat magtárrá alakították.

templom-sztg

Az 1740 és 1779 között felépült barokk épületegyüttes Szentgotthárd legértékesebb műemléke.

wellisch-nyomda-01

A Wellisch Béla nyomdájában készült újságok, folyóiratok, könyvek és képeslapok jelentősen hozzájárultak a századfordulós Szentgotthárd kulturális és társadalmi életének kiteljesedéséhez.

brenner-emlekkapolna-01

1995-96-ban épült a gyilkosság helyszínéhez vezető út mentén

klein-kavehaz-01

A Széll Kálmán téren álló épületben az 1800 évek közepén Olvasó Egylet, 1900-as éves első felében pedig kávéház és kaszinó szórakoztatta a szentgotthárdiakat.

mentoallomas-01

A mentőállomás mai székhelye eredetileg Weidlich Lajos (1855-1940) ügyvéd, Vas vármegye tiszti főügyész lakóháza volt.

elemi-iskola-01

A XVIII. század óta áll a volt elemi iskola épülete, amely a XX. század közepéig az oktatást szolgálta, majd 1960 óta a Városi Könyvtár otthona.

stajer-haz-02

A vasútállomásról jövet a Rába-híd előtt találkozunk az ún. Stájer-házza, amelyet hajdan osztrák kaszagyári munkások számára építették. Ma a Pável Ágoston Múzeumnak ad helyet.

arany-korona-10

A "Koronánál" kifejezés Szentgotthárd egyik leggyakoribb találkozási pontját jelölte. A ma üzleteknek helyet adó hajdani Arany Korona, majd Korona szálló és étterem a város legrégebbi vendégfogadója volt.

templom-rabakethely

Rábakethelyen áll a környék legrégebbi temploma: az Árpád-korban építették a 256 m magas templomdombra.

templom-rabatotfalu

1882-85-ben a település lakóinak adományaiból építették.

Válassz Értéktár kategóriát

Népszerű írásaink

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!

sztg ertektar also feher