Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Kiállításaink összegyűjtve

Kiállításaink összegyűjtve

Mi történt 2022-ben?

Mi történt 2022-ben?

Évfordulók 2021-ben

Évfordulók 2021-ben

Időszaki kiállítások

Az elmúlt évek időszaki kiállításait bemutató összefoglalók

"A tárgyak társadalmi funkciót töltenek be, ezért társadalmi jelentés hordozói."

Több, kisebb önálló kiállításban mutatjuk be Szentgotthárd múltját, történetét.

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században
Állandó kiállítás a múzeumban

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században

Szentgotthárdon a XIX.-XX. század fordulóján sok gyárat alapítottak. A Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. Ezek a gyárak a XXI. századra vagy megszűntek, vagy átalakultak. A kiállítás célja emléket állítani Szentgotthárd egykori, ma már nem létező gyárainak, ahol Szentgotthárd és térsége lakóinak jelentős része dolgozott.

Kiállítás összefoglalója
A szentgotthárdi csata
Állandó kiállítás a múzeumban

A szentgotthárdi csata

A Szentgotthárdi Történelmi Napok előestéjén, 2014. július 31-én nyílt kiállítás a színház aulájában a szentgotthárdi csata 350. évfordulóján. Metszetek, térképvázlatok, a csata szereplőinek ábrázolása mellett egy interaktív terepasztal is a kiállítás része, fő attrakciója volt. A megnyitó estéjén mutatta be Fűzfa Balázs irodalomtörténész Csuk Ferenc Szentgotthárdi csata című kötetét.

A megnyitó bemutatása
130 éve született Pável Ágoston
Múzeumunk névadója

130 éve született Pável Ágoston

A szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeumban Pável Ágoston néprajzkutató születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítással tisztelegtek emléke előtt. A megnyitó ünnepségen megjelent dr. Simon Endréné Pável Judit, a tudós lánya is, és itt vehették át jutalmukat azok a diákok, akik nyertek az évfordulóra kiírt pályázaton.

A kiállítás bemutatója

  • 1999 februárjában művésztelep létrehozásáról döntöttek Szentgotthárdon. A Phare támogatással létrejövő alkotóhely a város köztereinek díszítését tűzte ki célul. A művésztelepnek az 1998 novemberében átadott Szentgotthárdi Szlovének Háza ad helyet. Vezetője a szlovén Gerics Ferenc lett, egyik résztvevője pedig a Kőszegen élő Tornai Endre szobrászművész, aki az első tervezett szobor, a Millenium Kapu alkotója volt. Gerics Ferenc képzőművész és rajztanár, két évtizedig volt a Lendvai Várgaléria és Múzeum igazgatója, 2017-ben Lendva város legnagyobb kitüntetését, a díszpolgári címet vehette át. 2018-ban már 17.
    alkalommal rendezték meg sikeresen az alkotótábort.

 

  • 1999. augusztus 6-án halt meg a vas megyei Zsennyén Kiss Sándor szobrászművész. Ő készítette 1989-ben a magtár színházunk bronz, szentgotthárdi csatát ábrázoló kapuját. A vas megyei Zsennyén telepedett le és dolgozott. 3 domborműve található Vatikánban, a Szent Péter Bazilika Magyarok Nagyasszonya Kápolnájában. 1925.május 24-én született Sároson.

 

  • 1999. október 1-től vette fel a helyi zeneiskola Takáts Jenő Burgerlandban élő zeneszerző nevét.

 

  • 1999. október 22-én avatták a Rába híd jobb oldalán a Millennium Kapu emlékművet. Ez volt az első olyan alkotás, mely 1999.februárjában létrehozott Szentgotthárdi Művésztelepen, a Szlovének Házában készült el. Az alkotója Tornay Endre András Kőszegen élő szobrászművész volt. Az alkotás a helyi városszépítő egyesület akkori vezetőjének Kollár Csabának az érdeme. Az elülső oldalon István királyunk intelmeit olvashatjuk. Az emlékmű alapkövében elhelyezett urnában helyet kapott többek közt helyi újság, a város vezetőinek és a városszépítők névsora.

 

  • 1999. november 18-án volt Metod Frlic Napfogyatkozás szobrának avatása a Szlovén Kulturális és Információs Központ kertjében. Ez az alkotás is a helyi Művésztelepen, az első Szobrász Szimpóziumon készült, anyaga kő.
Mi a honismeret?

"A honismeret fogalom lényege a kifejezés értelmében rejlik. A hon szavunk a haza régies szinonimája (gondoljunk csak a honvéd vagy az otthon szavunkra). Ebből következik, hogy a honismeret azt a célt szolgálja, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülőhelyünkön, lakhelyünkön – vagyis honunk egy szegletén – kisebb nagyobb darabján, végső soron az egész hazában. Különösen fontos ez nálunk magyaroknál, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe."

Honismereti Szövetség

Honismereti Szövetség

www.honismeret.hu

Gyakran ismételt kérdések

A válasz megtalálásához, kérem olvassa el az oldalunkon található: "Hogyan tudok segíteni a honismereti klubnak?" -cikket.

Rólunk írták

Legfrissebb híreink

Szeretné segíteni a Honismereti Klub munkáját?

Szeretném segíteni!
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:128
E heti látogatók:304
Havi látogatók:3049
Összes:350594
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!